Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý (KUZKA) ve Çankýrý Ýl Milli Eðitim Müdürlüðü iþ birliðinde "GençBizz' Lise Giriþimcilik Programý" na katýlan öðrenciler, okul bünyesinde bulunan çiftliklerinde ürettikleri çið sütü katma deðerli ürüne dönüþtürdüler.
Çankýrý Þehit Mehmet Ata Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eðitim gören öðrenciler, öðretmenleri nezaretinde besledikleri büyükbaþ hayvanlardan saðdýklarý çið süte katma deðer kazandýrmak için harekete geçti. Bu kapsamda proje hazýrlayan öðrenciler, Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý’nýn “Kadýnlarýn ve Gençlerin Ýþgücü Potansiyelinin Geliþtirilmesi Sonuç Odaklý Programý” kapsamýnda düzenlediði ve Genç Baþarý Vakfý tarafýndan uygulanan "GençBizz Lise Giriþimcilik Programý" yarýþmasýnda yarý finale kadar yükselerek büyük baþarý elde etti.
Bu amaçla günlük 25 kilogram çið sütü iþleme kapasitesine sahip atölye kuran öðrenciler, Tarým ve Orman Bakanlýðý’nýn onayýnýn ardýndan çið sütü reçel haline getirerek satýþýný yapabilmek için müracaatta bulundu. Günlük 50 kavanoza tekabül eden 25 kilogram çið süt, bu atölyede iþlenerek reçel haline getirildikten sonra kahvaltý veren iþletmelerde satýþý yapýlacak. Yürütülen çalýþmalarý yerinde inceleyen KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ve Çankýrý Ýl Milli Eðitim Müdürü Muammer Öztürk çalýþmalar hakkýnda bilgi aldý. Genç, öðrencilerle bir süre sohbet ederek yaptýklarý çalýþmalardan ötürü öðrencileri tebrik etti.
“Gençlerimizde giriþimcilik kültürünün oluþturulmasýný amaçlýyoruz”
Kuzey Anadolu Kalkýnma Ajansý olarak “Kadýnlarýn ve Gençlerin Ýþgücü Potansiyelinin Geliþtirilmesi Sonuç Odaklý Programý” ný yürüttükleri söyleyen Genel Sekreter Dr. Serkan Genç, “Faaliyet gösterdiðimiz Kastamonu, Çankýrý ve Sinop illerinden gençlerde giriþimcilik kültürünün oluþturulmasýný ve giriþimcilik ekosisteminin geliþtirilmesini hedefliyoruz. Mesleki eðitim veren okullar baþta olmak üzere tüm eðitim düzeylerinde giriþimcilik ile ilgili faaliyetler yürütüyor, etkinlikler düzenliyor ve iþ birlikleri geliþtiriyoruz. Ajansýmýz ve Bölge Ýllerimizdeki Milli Eðitim Müdürlükleri arasýnda imzalanan “Eðitimde Ýþ Birliði Protokolü” kapsamýnda ilkokul, ortaokul, lise ve meslek yüksekokulu seviyesinde eðitim gören öðrencilerimize yönelik yetkinlik kazandýrýcý giriþimcilik programlarý düzenliyoruz. Bu iþ birliði çerçevesinde, ajans olarak 2020-2021 eðitim-öðretim döneminde Genç Baþarý Vakfý tarafýndan ülke genelinde lise seviyesinde uygulanan GençBizz programýnýn bölgemizde de uygulanmasýný saðladýk. Program kapsamýnda öncelikli olarak öðrencilere temel giriþimcilik, iç giriþimcilik, sürdürülebilir giriþim, sosyal giriþim, tasarým odaklý düþünme, sorun çözümü yaklaþýmý, ihtiyaç–fikir deðerlendirme, swot analizi eðitimi, iþ modeli kanvasý, yatýrýmcý sunumu ve fikrimi koruyorum (patent, marka tescili) konularýnda eðitim verildi” dedi.
“Öðrencilerimiz, süt reçeli fikri ile yarý finale kadar yükselme baþarýsý gösterdi”
Öðrencilerin süt reçeli fikri ile düzenlenen yarýþmada yarý finale kadar yükselme baþarýsý gösterdiðini anlatan Genç, þöyle konuþtu: “Bölgemizden 2020-2021 eðitim öðretim yýlýnda GENÇBÝZZ Programýnda toplam 25 öðretmenimize eðitim verilmiþtir. Bu kapsamda 22 okuldan 25 öðretmen ile yola çýkýlmýþ ve GençBizz portalýnda 7 takým kurulmuþtur. Söz konusu programda, bölgemiz takýmlarýndan Çankýrý Þehit Mehmet Ata MTAL’den HITAE takýmý öðrencileri ve danýþman öðretmenleri tarafýndan tarýmsal üretim alanýnda katma deðer yaratan “süt reçeli projesi” ile iþ fikirleri yarý finaline katýlma hakký elde etmiþti. Ajans olarak bölgemizdeki gençlerin giriþimcilik kültürlerinin geliþmesini destekliyoruz. Bu amaçla da onlarýn motivasyonlarýný artýrmak ve mesleki geliþimlerine katký saðlamak amacýyla HITAE takýmý öðrencilerine ve danýþman öðretmenlerine bir deneyim ödülü vereceðiz. Bu kapsamda ülkemizdeki iyi uygulama örneklerinden biri olan Bursa ilindeki TÝGEM ve Bursa 13. Uluslararasý Hayvancýlýk ve Ekipmanlarý Fuarýna teknik gezi düzenlenmesini planladýk. Bundan sonraki süreçte takýmýmýza baþarýlar diliyoruz.”
“Tarýmsal sektöre ciddi manada öðrenci yetiþtiriyoruz”
Çankýrý Ýl Milli Eðitim Müdürü Muammer Öztürk ise, “Okullarýmýzda öðrencilerimizin öðrenmiþ olduklarý bilgi ve deneyimlerini sahada uygulama imkâný buluyorlar. Kendi adlarýna hayata atýlmadan önce kurduklarý þirket ile sahadaki tecrübeyi bir nevi okulda uygulamýþ oluyorlar. Çocuklarýmýzýn hayat tecrübesi kazanmasý için þu anda bunlarý fiili olarak uygulamalarý gerekiyor. Bölgede þu anda okulumuz, alt yapý olarak tarýmsal sektöre ciddi anlamda öðrenci yetiþtiriyor. Öðrencilerimiz hayata atýldýklarýnda da ülkemizin geliþmesine farklý alanlarda katký saðlayacaklardýr. Öðrencilerimizi göstermiþ olduklarý baþarýdan ötürü kutluyoruz” diye konuþtu.
“Pandemi günlerinde doðan yanlýþ beslenme alýþkanlýklarýna çözüm için süt reçeli ürettik”
Çankýrý Þehit Mehmet Ata Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde görevli Veteriner Hekim Nedret Selvi de, “6 öðrencimizle birlikte GençBizz projesine katýldýk. Proje kapsamýnda da öðrencilerimiz HITAE isimli bir þirket kurdular. Þirketimizin ismi de öðrencilerimizin baþ harflerinden oluþuyor. Öðrencilerimiz süt hayvancýlýðý üzerine eðitim almaktalar. Özellikle çið sütün katma deðerli bir ürüne dönüþtürülmesi ve marka deðeri oluþturulmasý amacýyla GençBizz projesine katýldýlar. Pandemi döneminde uzun süren karantina nedeniyle yanlýþ beslenme alýþkanlýklarý ortaya çýktý. Katkýlý ürünlerin artmasý sonucunda biz de tamamen doðal, katkýsýz ve enerji verici bir gýda ürünü üretmeye karar verdik. Böylelikle yaptýðýmýz iyi uygulama araþtýrmalarý neticesinde süt reçeli üretimi ürettik. Ürettiðimiz süt reçeli, tamamen okulumuzdaki hastalýklardan ari iþletme belgeli hayvanlarýn çið sütünden elde ediliyor. Hiçbir þekilde katký maddesi kullanýlmýyor. Tamamen doðal içerikli meyveler ve kuruyemiþler kullanýyoruz. Bu kapsamda çeþitlendirilmiþ ürünlerimiz mevcut.” þeklinde konuþtu.
“Günlük 25 kilogram sütü iþleyebiliyoruz”
Þu anda prototip ürünleri ürettiklerini söyleyen Selvi, “Tarým ve Orman Bakanlýðý’ndan ürün kayýt ve onay belgesini bekliyoruz. Ürünümüz onaylandýktan sonra seri üretimine geçmeyi planlýyoruz. Özellikle doðal ürün satan þarküteriler ve kahvaltý veren kafeler, bistrolar ve bu tarz yerlere de ürünümüzü pazarlamayý düþünüyoruz. Prototip ürün çalýþmalarýmýzda günlük yaklaþýk 25 kilogram yani 50 kavanoza tekabül eden bir kapasitemiz var þu anda. Fakat ilerleyen süreçlerde bu kapasitemizi talebe yönelik olarak artýrma planlarý içerisindeyiz.” dedi.
“Ýþ hayatýna atýlmadan önce buradan tecrübeler edindik”
Öðrenciler tarafýndan kurulan HITAE þirketinin Genel Müdürü Ýsmail Özden de “Arkadaþlarýmýzla birlikte bir þirket kurduk. Kurduðumuz bu þirket ile birlikte insanlara saðlýklý bir ürün sunmayý hedefliyoruz. Grupta 6 kiþiyiz ve þirketimizin adý HITAE. Arkadaþlarýmýzýn baþ harflerinden oluþuyor. Arkadaþlarýmýzla birlikte çalýþma hayatýna atýldýðýmýzda bunlarý tecrübe edinmek aslýnda bizlerin ilk hedefiydi. Bu hedefimiz ile birlikte insanlara saðlýklý bir þekilde sütten yapýlmýþ reçeli de sunmaktan dolayý mutluluk duyuyoruz” þeklinde konuþtu.